
Antik & Auktion
Nr 05, 2025Landets främsta antikexperter skriver kunnigt och intressant om antikviteter, arvegods och loppisfynd. Inspirerande reportage från vackra hem, värdering och pristrender, och läsarnas egna frågor om allt från dyrgripar till kuriosa.
Barnebys®
Allt tilldin trädgårdpå ett ställe…
”Det blev en rejäl, oväntad och pinsam bonus.”
TAVLAN HADE VÄRDERATS till 15 000 kronor och klubbades för mer än tusen gånger utropspriset: Uppsala Auktionskammare hade missat att det var en Rubens som bjöds ut på auktionen 2012. Men någon var beredd att chansa, målningen visade sig vara äkta och det blev alltså en rejäl och oväntad bonus för säljare och auktionshus. Men också pinsam, precis som det är pinsamt för auktionshus när något riktigt värdefullt inte bara värderas lågt utan också säljs för en spottstyver. Claes Moser hittade till exempel en Carl Larsson som ”oidentifierad svensk konstnär” för ett par år sedan, lade ett vinnande (skam-)bud och kastade sig iväg i bilen innan någon skulle upptäcka missen. En Tobias Sergel som såldes på Stockholms Auktionsverk i höstas, för 3,3 miljoner, hade några år tidigare köpts för en struntsumma…
MED FLODEN SOM GRANNE
JEAN PIERRE DETAEYE & MARIE-CATHERINE STAELENS VEM? Här bor Marie-Catherine Staelens, copywriter, författare och modeinköpare och Jean Pierre Detaeye, inredningsarkitekt. VAR? Hus från 1930-talet som ligger precis invid floden Leie i Belgien. Närmsta stad är Gent. Det charmiga huset från 1930-talet är vackert beläget utanför den medeltida staden Gent i Östflandern i Belgien. Precis nedanför tomten rinner Leie – en flod som har avbildats av otaliga konstnärer genom tiderna. Här har Marie-Catherine och Jean Pierre, båda passionerade samlare av möbler, föremål och konst, skapat sitt hem. – Huset är i samma skick som när vi flyttade in. Det renoverades senast 1975 men vi ville inte ändra på något, det var viktigt att bevara charmen, berättar Marie-Catherine och fortsätter: – Utmaningen var att göra huset både mysigt och funktionellt, samtidigt som…
VÅRTECKEN
ETT SANT VÅRTECKEN. Den 9 april börjar årets majblomma, inspirerad av smörblomman precis som den nu antika blomman från 1925, säljas. Tolvåriga innebandytjejen NELLIE PILHTON från Göteborg vann barnrättsorganisationen Majblommans designtävling. ”Overkligt och jättekul”, säger Nellie, och det hade förmodligen BEDA HALLBERG (1869–1945) också sagt om hon hade vetat hur det skulle gå för hennes uppfinning. Förra året slogs ett historiskt rekord: 91 insamlade miljoner till ekonomiskt utsatta barn. Beda Hallberg fick många gånger frågan hur hon kom på den första Förstamajblomman 1907 och svarade blygt att det var ”en liten enkel idé som hon händelsevis hade kommit på”. Men andra gånger kunde hon svara: – Man bör inte be Gud om pengar, men man bör be om idéer. Beda växte upp med fyra äldre syskon i Onsala söder…
Läsarresa DALARNA MED CLAES MOSER
Vi reser till trakterna runt Siljan i vackraste högsommartid. Vår ciceron är den välkände konstexperten Claes Moser som tar med oss till klassiska sevärdheter och på exklusiva besök. I Sundborn besöker vi Carl och Karin Larssons hem, Lilla Hyttnäs, och granngården Stora Hyttnäs med vacker sekelskiftesinteriör. I Anders Zorns fotspår vandrar vi längs Österdalälvens strand till uråldriga Gopsmorstugan där mästaren färdigställde flera av sina mest kända verk. På Zorngården och Zornmuseet tas vi emot av museichef Johan Cederlund. I Alfvéngården får vi höra om den stora kompositören och i Sångs får vi ett exklusivt besök i Karlfeldgården som nuvarande ägarna förtjänstfullt renoverat. Vi besöker också Axel Munthes vackra Hildasholm. Friluftsmålaren Anders Ståhl tar emot och berättar om sitt konstnärskap. Dalarnas levande textiltradition möter vi på Jobs handtryck och Insjöns väveri.…
SMYCKA TRÄDGÅRDEN MED GJUTJÄRN
När antiken fick en renässans på 1400-och 1500-talen placerades trädgårdsbänkar ut tillsammans med fontäner och skulpturer i parker till slott och gårdar på kontinenten. Bänkarna fick ett storslaget utförande som passade tidens preferenser. Under 1600-talet fanns det trädgårdsmöbler i Sverige, men de var förstås ovanliga utanför slotts-och herrgårdsmiljöer. Det var vanligare att sitta på stenar och stubbar om man ens hade tid att sitta ner utomhus, men i de praktfulla barockparkerna med sina stränga arkitektoniska form ställdes lika praktfulla bänkar ut symmetriskt. Senare, under 1700-och första delen av 1800-talet, skedde en brytning med den regelbundna franska barockstilen till förmån för ett mer naturnära ideal och den engelska parkstilen. Det pastorala landskapet och naturen själv var förebilden, även om den var tuktad och anlagd. I den nya tidens trädgårdsanläggningar uppfördes små…