
Året Runt
Nr 15, 2025Här får du flest recept för vardag och fest, kluriga kryss och allt om kvinnors hälsa. Skönt antikt och loppis. Och massor av läsning om kända och okända personer. Varje vecka får du en tidning full av härlig inspiration och tips som gör livet gott.
Höga berg och djupa dalar
LUDMILA ENGQUISTS DRAMATISKA LIVSÖDE i tre olika länder fortsätter att fascinera. Sovjetunionen; där hon växte upp i en miljö med våld och missbruk, våldtogs som femåring, valdes ut att träna på elitnivå, levde i en destruktiv relation och blev mamma till en dotter hon knappt såg. Sverige; med raketkarriär, blågula naglar, dalahästar i öronen, folkets kärlek, cancerdiagnos, fabulös comeback – och dopingavslöjandet. Spanien; självmordsförsök, mamma igen vid 39, skilsmässa och återigen cancer. Nu vill Ludmila Engquist göra någon slags bokslut, och på sid 4 kan du läsa hennes berättelse. Frågan är hur lång tid det dröjer innan någon gör en film om hennes liv? PÅSKEN ÄR SNART HÄR, och något som inspirerar mig lite extra i detta nummer är vår ”bukettskola”. Ett enkelt fång tulpaner kan visserligen vara alldeles underbart,…
Ludmila Engquist: JAG ÄR INTE UTE EFTER FÖRLÅTELSE
Ludmilas liv är som en bergochdalbana, med höga toppar och avgrundsdjupa dalar. Ena stunden en älskad vinnare insvept i den blågula flaggan, ett svenskt nationalhelgon – och nästa, en dopad ryska på flykt efter ett oförlåtligt svek. Ända sedan dopingskandalen för snart 23 år sedan har hon gömt sig för omvärlden och trängt undan alla tankar på det som varit. Men nu vill hon berätta. Livet är kort och hon vill ge sin version. Hon gör det inte för att få förlåtelse, utan för att må bättre själv. Johan, hennes make och manager som hon levde med i 30 år, orkade inte lyssna och förstå. – Han ville hitta lösningar, ”gå till en psykolog”. I det gamla Sovjet hade hon grannar som öppnade dörren närhelst hon knackade på. Nu har…
VÅRA bästa TIPS
Gummigrepp Sitter locket på burken hårt, sätt en gummisnodd runt det så får du bättre grepp. Maja SALTA SAMMETEN Sammetstyg som tappat glansen blir fint igen om det borstas med salt – MOT luggens riktning. Stenbocken PRAKTISKT FÖR PLASTEN Jag lägger min plastfolie i kylskåpet, då är det enklare att dra ut sedan eftersom den inte klistrar ihop sig lika mycket. Johan Släpp lätt Är klisterlapparna på porslin och liknande svåra att få bort? Värm med en hårtork så går det som en dans sedan. Lena Slipp lukten När du skalat lök så ”tvätta” händerna med vanligt salt så försvinner löklukten. Sippan På plats När bunken eller skärbrädan halkar omkring på diskbänken lägger jag en fuktig disktrasa under. Monica FIXA FÄRGEN Om ett plagg färgat av sig på andra plagg…
PRINSESSAN SIBYLLA – VEM VAR HON EGENTLIGEN?
Prinsessan Sibylla föddes i januari 1908 på det ståtliga barockslottet Friedenstein i Thüringen. Hennes far Karl Edvard var brittisk prins och den siste regerande hertigen av Sachsen-Coburg-Gotha, en ätt som tillhörde gräddan av Europas furstehus. Sibylla växte upp i den lilla medeltidsstaden Coburg i norra Bayern tillsammans med sina fyra syskon; Johann Leopold, Hubertus, Caroline Mathilde och Fredrik Josias. Barnen hemskolades av guvernanter och på fritiden stod bland annat målning, fäktning och ridning på schemat. Barnen tillbringade inte mycket tid med sina föräldrar som ansågs ovanligt strikta även för den tiden. Istället utvecklades en stark sammanhållning inom syskonskaran, framför allt mellan Sibylla och hennes älsklingsbror Hubertus. Familjens band till de brittiska, kungliga släktingarna kapades i samband med första världskriget. Under den så kallade novemberrevolutionen 1918 uppgick de tyska furstehusen i…
Vi är en drömfabrik
Upplevelsen är så mycket mer än bara en dag. Så sammanfattar generalsekreteraren Jennifer McShane betydelsen av att få en Stor dag. Barnet får ett avbrott i en svår vardag där en stor del av livet ofta tillbringas på sjukhus och handlar om mediciner och behandling. Minnen skapas och de får något att se fram emot. – Den här Stora dagen skänker otroligt mycket kraft, glädje och gemenskap. Inte bara för barnet utan för hela familjen, säger Jennifer. Min stora dag jobbar ihop med landets alla barnsjukhus, med barnpsykiatrin, habiliteringen och nu även med elevhälsan. Det är sjukvårdspersonalen som nominerar till en egen Stor dag, där ett barn kan få träffa en idol eller åka ut på ett äventyr. Men det går även att ansöka via hemsidan för att vara med…
PEPPAR ANDRA SJUKA BARN
Sjukhusbesök har varit en stor del av Melker Ejdelinds liv ända sedan sommaren innan han skulle börja förskoleklass. Det började med att han klagade över ont i benen. Läkarna menade att det handlade om vanlig växtvärk. – Men efter ett tag började ena benet släpa och jag kunde inte gå normalt, berättar Melker. Ytterligare läkarbesök visade att hans blodvärden var dåliga, och man misstänkte bland annat leukemi. – Efter många turer fram och tillbaka var den en klok läkare vid Helsingborgs lasarett som tyckte att man borde röntga Melkers rygg. Och då fann man vad det var, berättar Melkers mamma Kim Ejdelind. Vi sitter på stiftelsen Min stora dags huvudkontor i Stockholm. Melker har åkt med sin mamma från hemmet i Ödåkra utanför Helsingborg för att tillbringa helgen med stiftelsens…